عملگر چیست؟
عملگرها یا همان operator ها، سمبلی برای نشان دادن یک علامت مشخص هستند که هر کدام از آنها وظیفه خاصی دارند، مثلاً علامت + نشان دهنده جمع کردن است. در کل، عملگرها در زبانهای برنامه نویسی بسیار کاربرد دارند و همچنین در جاوااسکریپت که توسط آنها می توان عملیاتی را بر روی اعداد و رشته های متنی انجام داد. در این صفحه با انواع عملگرها آشنا می شوید ولی نگران کاربرد آنها نباشید چون در بخشهای بعدی بیشتر به آنها نیاز خواهیم داشت و مفهوم اصلی آنها را درک خواهید کرد.
ادامه مطلب را بخوانید...
انواع عملگرها
عملگرها در جاوااسکریپت به چند دسته تقسیم می شوند:
عملگرهای ریاضی یا Arithmetic Operators: این نوع عملگرها چهار عمل اصلی در ریاضی را انجام می دهند. علاوه بر آنها یک عملگر وظیفه نمایش خارج قسمت یک تقسیم را بعهده دارد و دو عملگر دیگر هر کدام به ترتیب یک واحد اضافه و یک واحد کم می کنند که در جدول زیر مشخص شده اند.



عملگر && در حقیقت مانند حرف اضافه " و " در فارسی عمل می کند:
y = 3
( x < 10 && y > 1)
در اینجا اگر مقدار متغیر x کوچکتر از عدد 10 باشه و y بزرگتر از 1 باشه، نتیجه true بازگردانده می شود. چون حرف و آمده است پس باید دو طرف عملگر جواب درست باشد تا در مجموع نتیجه درست در بیاید.
عملگر || مانند کلمه " یا " در فارسی است:
y = 3
( x == 5 || y == 5 )
همانطور که حدس زده اید، نتیجه غلط است یعنی false بازگردانده می شود. چون یا آمده است پس حداقل یکی از طرفین عملگر باید درست باشد تا نتیجه درست در بیاید اما اینجا هر دو طرف غلط است که در مجموع نتیجه غلط است. اما در حالت زیر نتیجه درست بازگردانده می شود:
عملگر ! در حقیقت یک عملیات و معادله را بررسی می کند اگر جواب آن معادله درست نباشد نتیجه true یا همان درست را برمیگرداند:
y = 4
! ( x == y )
در اینجا در کل نتیجه درست است. حالا ببینیم که چه اتفاقی افتاده است، اول یک نگاهی به داخل پرانتز بیاندازید. شرط درستی در این است که x برابر با y باشد، اما اینچنین نیست چون مقادیر با هم متفاوت هستند ولی چون عملگر ! آمده است پس شرط درستی در اینست که نتیجه داخل پرانتز غلط باشد چون گاهی اوقات ما نیاز داریم که در اسکریپت دو چیز را با هم مقایسه کنیم و اگر نتیجه غلط بود ادامه دهیم که این علامت بکار ما می آید.
کاربرد عملگرها در متن
در بالا تمام مثالها برای اعداد بود ولی گاهی اوقات از بعضی از عملگرها می توانیم برای رشته های متنی هم استفاده کنیم:
strText02 = "my friends!"
document.write ( strText01 + strText02 )
نظرات شما عزیزان: